Ipak može

Povod za ovaj post je moja želja da sumiram nešto pozitivno što se desilo, da konkretizujem pomaknuće do kojeg je u međuvremenu došlo.

Operateri mobilne telefonije o kojima sam pisao zbog nemogućnosti dobijanja teksta ugovora na uvid pre potpisivanja ugovora su odreagovali tako što su svi postavili ažurne Opšte uslove i sve korisničke ugovore na svoje Internet prezentacije, i to:

Mobilna telefonije Srbije – http://www.mts.telekom.rs/index.php/pretplatnicki-ugovor.html
Telenor Srbija – http://www.telenor.rs/sr/O-Telenoru/Telenor-u-Srbiji/Podaci-kompanije/Opsti-uslovi/
VIP Mobile – http://www.vipmobile.rs/o-vipu/o-nama-/opsti-uslovi.198.html

Smatram da je najnormalnija stvar da Opšti uslovi i konkretni ugovori kojima potrošač pristupa (dakle adhezioni, ugovori po pristupu, odnosno formularni ugovori) budu dostupni potrošaču pre nego što ih zaključi. Svakom potrošaču na ovaj način je pružena mogućnost da sve pročita, uporedi i izabere prema svojoj volji. Ovo se ne odnosi samo na operatere mobilne telefonije već i na komunalna preduzeća, elektrodistribuciju, dobavljače gasa, operatere fiksne telefonije, prevoznike gradskog i međugradskog saobraćaja, banke, i sve druge koji imaju ugovore po pristupu.

Drugi događaj koji me je podstakao na ovakav naslov je izvoz robe preko pošte. Olakšan izvoz. Jednostavan izvoz. Evo su članci u Press Online: http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/191142/PostEksport i na B92: http://www.b92.net/biz/vesti/Cvetković preporučuje PTT

Kao kuriozitet koji sam saznao u vezi sa servisom Post Eksport (molim ne mešati sa Post Ekspress) u razgovoru sa Bojanom Nikolić direktorkom samostalnog sektora za kurirske ekspres i paketske usluge JP PTT „Srbija“ je da je prvi artikal izvezen putem ove usluge bio tepih, iz Pirota, za Bugarsku. Takođe, trenutno najveći korisnik ove usluge je preduzeće „Mikroeleketronika“ iz prestonice Fejsbuka – Lajkovca. Svaka sličnost sa postojećim šalama je (nadam se) slučajna. Takođe, Pošta priprema još jedan servis nazvan Web Express.

Kad već sumiram pomaknuća, želim da navedem neka koja su se desila u poslednjih godinu dana u ovoj oblasti, a za koje je odgovorna Država. Prvo, izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama ukinut je ceo Tarifni broj 51, a samim tim i veliki broj sitnih taksi vezan za carinjenje, obavljanje izvoza i uvoza. Dalje, podignut je limit za uvoz robe bez carinjenja sa 25/45 evra na 50/70 evra i objašnjene su carinske procedure. Takođe, elektronski račun je dobio istu pravnu i upotrebnu vrednost kao i papirni račun (Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-552/2011-04 od 29.6.2011. godine), i predložen je (i donet) novi Zakon o računovodstvu. Veoma bitno, dobijeno je Mišljenje Narodne Banke Srbije prema kome ne postoje prepreke za poslovanje PayPal-a u Srbiji.

Znam da elektronska trgovina i elektronski servisi još ne funkcionišu onako kako treba. I znam da nemam vremena da čekam. Hoću sad i hoću sve! Ali činjenica je da se nešto pomerilo i to u pravom smeru. I to treba konstatovati.

Vidite da ipak može.

Sa svega navedenog, želim da uputim moju ličnu zahvalnost na radu, koji uveliko prevazilazi uobičajeni rad „državnih službenika“, Jasni Matić, Slobodanu Markoviću i Stefanu Lazareviću. Naročito sam zahvalan Zoranu Torbici koji predstavlja sponu između Internet zajednice i Države.

Napomena: Ja nemam problem sa imenovanjem ljudi. Ako ga Vi imate, onda je to Vaš problem.

8 komentara Napišite komentar

Оставите одговор

Obavezna polja su označena *.