Bolji prikaz rezultata APR pretrage

Ovaj tekst namenjen je svima onima koji često pretražuju APR i kojima istovremeno smeta što prikaz rezultata APR pretrage za odabrani subjekt nije vidljiv u celosti, već je razvrstan prema segmentima, odnosno blokovima ili „oblačićima“. Čim kliknete na jedan segment, kako biste prikazali njegov sadržaj, drugi segment se zatvori (osim naslovnog segmenta, koji je uvek prikazan u vrhu strane). Ovo je kratko uputstvo kako da „naterate“ sve segmente da se prikažu istovremeno. NAPOMENA: Izvršeno je testiranje samo za Firefox i Chrome.

Neko od programera koje je angažovao APR se potrudio da implementira takozvani „accordian“ efekat na prikaz sadržaja po segmentima, a moj prijatelj Dušan Dželebdžić se potrudio da napiše kod koji anulira takav besmislen način segmentnog skrivanja javno dostupnih podataka, za šta sam mu veoma zahvalan.

Ukratko: u Firefox-u ili Chrome-u napravite novi Bookmark (programeri ovo nazivaju Bookmarkletom, ako se ne varam), date mu naziv, iskopirate kod, snimite Bookmark i koristite ga kao „dugme za otvaranje“ svih segmenata.

Evo i detaljnijeg uputstva (za izradu uputstva je korišćen Firefox, slično je i za Chrome)

Korak 1: Napravite novi Bookmark – desnim klikom na Bookmarks Toolbar, odaberite opciju „New Bookmark…“

New Bookmark…

Korak 2: Upišite naziv Bookmarka po Vašoj želji, umesto „New Bookmark“ ja sam odabrao „APR: sve“

Upišite naziv po želji
Ja sam odabrao „APR: sve“

Korak 3: U polje Location unesite (iskopirajte) sledeći kod:

javascript:(function()%7Bfunction%20ajaxOnBegin(eventData)
%20%7B%20%20%20%20return%20null%3B%20%7D%20%24t%20%3D%20
%24('.accordion-toggle').not(':last')%3B%20%24t.each(k
%20%3D%3E%20%7B%20%24t%5Bk%5D.click()%7D)%3B%20%24c%20
%3D%20%24('.collapse')%3B%20%24c.each(k%20%3D%3E%20
%7B%24(%24c%5Bk%5D).removeClass('collapse')%3B%7D)%7D)()

Iskopiran kod u polje Location:

Korak 4: Kliknite na dugme Add kako biste snimili Bookmark

Ovim ste završili proces dodavanja i u vašem Bookmark Toolbaru biste trebali da vidite Bookmark pod nazivom „APR: sve“ odnosno pod nazivom koji ste Vi upisali.

Red je da testirate da li radi (ako ne radi, možete da napišete komentar, probaću da odgovorim, a ako ja ne uspem, onda ću da pitam Dušana, kao što to obično biva kada ja nešto ne znam).

Idite na sajt APR-a, pretražite bilo koji subjekt i kliknite „Detaljnije“ da biste dobili podatke o tom subjektu. Za Ptiček d.o.o. Beograd (koji koristim za primer) to izgleda obično ovako:

Obični rezultati pretrage

Sada kliknite na Bookmark koji ste upravo napravili, i svi segmenti će se automatski pootvarati, dajući Vam celovit prikaz. Za Ptiček d.o.o. Beograd (koji koristim za primer) to izgleda ovako:

Svi segmenti istovremeno otvoreni, na veliku žalost APR programera

Ovako prikazan rezultat pretrage možete da ljudski čitate iscela, pa čak i odštampate.

Kada smo već kod ljudskog čitanja, primetno je da APR rezultate pretrage prikazuje mešano u latinično-ćiriličnoj varijanti, u zavisnosti od naziva subjekta i još nekih faktora zbog kojih se u osnovnoj školi padalo na popravni iz srpskog. Srećom, moj prijatelj sa tvitera Eboye je napravio mali Add-on za Firefox i Chrome pod nazivom „srbTranslit“ koji bilo koji ćirilični sadržaj preslovljava u latinični (da, jednosmerno, iz ćirilice u latinicu, jer kada se tako preslovljava ne mogu da nastanu određene greške). Ovaj Add-on možete preuzeti za Firefox odavde, a za Chrome možete preuzeti odavde. Ukoliko ga instalirate, i primenite na rezultate APR pretrage, za Ptiček d.o.o. Beograd (koji koristim za primer) dobićete celokupan tekst rezultata pretrage na istom pismu, i to latinici:

Rezultati pretrage bez mešanja ćirilice i latinice

Nadam se da će Vam ovi „trikovi“ pomoći u radu. Meni je veoma žao što APR sam nije zamolio Dušana ili Eboyea ili bilo kog od mnogobrojnih programera iz zajednice otvorenog koda da prikaz rezultata pretrage dovedu u red, ali eto, zamolio sam ih ja, pa na ovaj način njihovo znanje i trud želim da podelim sa Vama.

P.S. Zašto APR ne prikazuje sve u ćirilici, kako Ustav zapoveda, ja zaista ne znam, pitajte APR. Zašto je preslovljavanje napravljeno iz ćirilice u latinicu, razlog je što je ćirilica savršenije pismo. Takođe, nije moguće da dođe do grešaka u preslovljavanju latiničnih slova Q i W koja su dozvoljena kao nazivi subjekata čiju registraciju vrši APR.

DOPUNA 11.09.2019. godine: Tekst je dopunjen odrednicama za Chrome.

7 komentara Napišite komentar

Оставите одговор

Obavezna polja su označena *.